Nieuwe verkeersregeling Gent

Op 3 april 2017 ging het nieuwe Circulatieplan in Gent van start, deze deelt de binnenstad op in 6 sectoren en het centrum. Voor onze leden met een beperkte mobiliteit geven we graag onderstaande info mee. Meer informatie kan je terugvinden op de website van de stad Gent.

Kunnen personen met een beperkte mobiliteit toegang krijgen tot het autovrij gebied?

Jazeker, personen met een beperkte mobiliteit kunnen met de wagen toegang krijgen tot het autovrij gebied.

Er is na de invoering van het Circulatieplan een dagvergunning mogelijk (Categorie privévervoer van minder mobiele personen) voor:

  • wie een parkeerkaart heeft voor personen met een handicap of
  • wie een doktersattest heeft waaruit de beperkte mobiliteit blijkt (een modelattest in te vullen door een dokter).

De aanvraag kan zowel online gebeuren als aan de balie van het Mobiliteitsbedrijf.

Met de vergunning kan men afgezet en opgehaald worden in het autovrij gebied, met de eigen wagen of die van iemand anders.

Parkeren in het autovrij gebied kan niet, maar er worden wel bijkomende parkeerplaatsen voor mensen met een beperking voorzien aan de rand van het autovrij gebied. 

Vraag uw vergunning aan via het e-loket van de Stad Gent via deze link.


 

Welke maatregelen worden er getroffen om het gebied toegankelijk te houden voor personen met een beperkte mobiliteit?

Er worden verschillende maatregelen genomen om het autovrij gebied toegankelijk te houden voor mensen met een beperkte mobiliteit:

  • Er is na de invoering van het Circulatieplan een dagvergunning mogelijk (lees hierboven)
  • Parkeren in het autovrij gebied kan niet, maar er worden wel bijkomende parkeerplaatsen voor mensen met een beperking voorzien aan de rand van het autovrij gebied. 
  • Het aantal zitbankjes in het autovrij gebied zal worden uitgebreid. Mensen kunnen dan sneller even rusten tijdens het wandelen door autovrij gebied. 
  • Traagrijdende busjes zullen ingezet worden in het autovrij gebied. Iedereen kan daar gratis gebruik van maken om zich in de binnenstad te verplaatsen.

Bron: Stad Gent